Детската болница Козле од утре ќе прима пациенти со КОВИД-19

 Болницата на Институтот за белодробни заболувања кај децата – Козле од утре ќе прима возрасни пациенти заболени од КОВИД-19, соопшти Министерството за здравство, информирајќи дека се прават последните подготовки за нејзино ствање во функција за прием на позитивни на вирусот.

На располагање ќе бидат 60 места за болничко лекување на возрасни и 15 за деца сомнителни и заразени од вирусот.  Предвидено е во оваа болница да се носат пациенти со полесна и средна клиничка слика. Болницата се доекипира со интернистички и инфектолошки тимови, лекари и сестри, кои ќе дојдат и од Инфективна клиника и од внатрешноста.

– Уште од почетокот на епидемијата во нашата земја болницата на Институтот за белодробни заболувања кај децата – Козле беше дедицирана за третман на сомнителни и заболени деца од КОВИД-19. Во моментот во Болницата се сместени три дечиња сомнителни на вирусот, чии резултати од тестови се чекаат. Од утре болницата ќе врши прием и на возрасни пациенти заболени од КОВИД-19, соопшти Министерството за здравство.

Покрај на Инфективната клиника,  болницата „8 Септември“ која функционира како КОВИД-центар, сомнителни и заболени пациенти со коронавирус се лекуваат и во болниците во Куманово, Тетово, Штип, Велес, Прилеп, Битола, Охрид.

Од утре целосно се вклучува  и детската болница Козле, а се подготвува и КОВИД-центар во Кавадарци.

Back to top button
Close