ДИК ги испроба уредите – Апаратите ќе ги споредуваат отисоците на гласачите со тие од личната карта

На локалните избори во нашата држава првпат се воведува уредот за биометриска идентификација на гласачите во постапката на гласање. Тоа треба да го унапреди процесот преку дигитализација и автоматизирање на дел од постапката, соопшти денеска претседателот на Државната изборна комисија, Александар Даштевски.

Оваа Државна изборна комисија, како што рече тој, ја има таа привилегија и одговорност да ги воведе уредите за биометриска идентификација на гласањето и со тоа да стане дел од унапредување на постапката за гласање на изборите во целост.

– ДИК донесе и упатство за начинот и утврдување на идентитетот на гласачот врз основа на кое ќе ја спроведуваме и денешната симулација на постапката за гласање – рече Даштевски.

Тој посочи дека во последните десет години користењето биометриски системи за регистрација и за идентификација на гласањето станало пошироко распространето. Целта, како што рече тој, е да се обезбеди еднаквост на гласачите врз основа на принципот еден гласач – еден глас.

– Биометријата е најдобрата технологија за идентификување и проверка на гласачите, а со сигурност брзо врз основа на нивните уникатни физички карактеристики како што се отпечатоците на прсти. За идентификација на гласачите отпечатоците се споредуваат со референтни отпечатоци од нивните документи за идентифакција што озвоможува гласачот да биде со сигурност проверен и потврден како носител на идентитетот. Во изборното право гласањето се смета за фер доколку ги исполнува условите за еднаквост и слобода, а тајноста на гласањето се почитува – нагласи Даштевски.

Со цел информирање на сите заинтересирани за тоа како ќе се одвива изборниот процес со користење на уредите за биометриска идентификација на гласачи со отпечаток од прст, кои првпат ќе се применуваат на претстојните локални избори, Државната изборна комисија денеска организираше симулација на постапката на гласање и презентација на уредите.

Симулацијата ги опфати и сите други постапки при процесот на гласање, со примена на мерките за заштита од ширење на ковид-19.

Back to top button
Close