Димитров: Со Договорот од Преспа ѝ покажавме на Европа дека можеме да решаваме проблеми

Не бев задоволен и среќен да живеам во регион кој во Европа и светот е познат како регион на премногу проблеми, а премалку решенија. Затоа мислам дека е важно да и се покаже на Европа дека можеме да решаваме проблеми, а тоа го сторивме со Договорот од Преспа, порача на панел дискусија на меѓунардоната конференција за мир и одржлив развој екс министерот за надворешни работи Никола Димитров.

Димитров се осврна на тоа како Договорот од Преспа ќе се третира во Македонија и Грција кога на власт се партии кои биле против тој договор, оценувајќи дека власта во доаѓање во Македонија на почетокот ќе ја обвинува претходната влада за Договорот но ќе кажат дека се одговорни лидери и дека ќе го почитуваат договорот.

„На долг рок мора да избегнеме „војна на меѓусебни обвинувања“ меѓу Атина и Скопје за тоа кој колку го почитува или не го почитува Договорот од Преспа. Денес и ивете страни не се среќни што веројатно е добар компромис и треба да градиме пријателство, не само во економска, туку и во културна, образовна и секоја друга смисла“ рече Димитров.

Димитров пред присутните сподели и лични моменти од периодот кога се склучуваше Договорот од Преспа.

Back to top button
Close