Димитров за УБ: Регионот е прилично разнишан, Ескобар вели дека кај нас се прекршува инструментот на проширувањето на ЕУ

Вицепремиерот за европски прашања Никола Димитров вели дека јасна е неговата порака и дека Американците се важен фактор и во регионот, но и се главен партнер на Европа во контекст на НАТО и се разбира дека Вашингтон има влијание.

-Регионот е прилично разнишан. Ескобар вели дека кај нас се прекршува инструментот на проширувањето – дали е тој реален или не е реален, вели Димитров и додава оти Ескобар при разговорите истакнал дека Македонија е кредибилен партнер и дека САД можат да помогнат.

Мислам дека мораме да учиме од искуството, оти ние немаме кабает за тоа што не сме почнале преговори. Мораме да ја штитиме нацијата и да не шириме лажна надеж. Ескобар вели дека сега влогот станува преголем. Ако нема преговори за интеграција, пораката е џабе решавате проблеми и тоа е многу сериозно за регионот, објаснува Димитров.

Back to top button
Close