Димовски: Штрајкот не е авантура

 Претседателот на Сојузот на синдикати на Македонија, Дарко Димовски упати критики до претседателот на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура Јаким Неделков.

Во гостувањето на емисијата „Утрински брифинг“, Димовски рече дека штрајкот не е авантура и дека  СОНК требало да им каже на просветните работници што ќе се случи доколку штрајкуваат.

– Ние на СОНК му дадовме безрезервна поддршка … се до вчера. Вчера не ми се допадна излагањето на претседателот Јаким Неделков бидејќи можеше барем да ја говори вистината до крај и кога ќе ги поведе луѓето на штрајк, зборувам за просветните работници, требаше да им каже што ќе се случи доколку штрајкуваат и кои се правилата на игра во штрајк, истакна Димовски.

Смета дека треба да им се помогне на работниците во овие тешки моменти на инфлација и криза, но вели дека ветувањата што синдикалците ќе ги дадат пред работниците треба да се темелат на закони и колективни договори.

– Секој има право да го оствари штрајкот, но мора да кажам – штрајкот не е авантура. Она што ќе го ветиш пред работниците како прв синдикалец, без разлика на која гранка припаѓаш, треба да го исполниш. Тоа ветување треба да го базираш врз основа на закони, колективни договори и кога ќе го поведеш членството во штрајк, да останеш доследен синдикален лидер и да не се пазариш, туку доследно да ги применуваш законите и колективните договори, односно одредбите кои се пропишани во нив, рече Димовски

Back to top button
Close