Директор на белградската Инфективна клиника: Сè потешки случаи на Ковид-19, пациентите остануваат долго на болничко лекување

 Меѓу 150 и 200 Ковид пациенти во Белград дневно имаат потреба од болничко лекување, а од тоа, 10 отсто се за прием на Одделите за интензивна нега, изјави денеска директорот на белградската Клиника за инфективни и тропски болести Горан Стевановиќ.

Пред новинарите во Белград тој изјави дека сега во болниците пристигнуваат пациенти со потешка клиничка слика, чие лекување трае подолго. Стевановиќ вели дека здравствените установи во Белград на дневно ниво од болница отпуштаат по 60 до 70 пациенти, а дневно примаат меѓу 150 и 200, што значи дека српската престолнина секој ден е во недостиг на нови близу 100 места во ковид болниците.

– Пополнетоста на капацитетите во болниците во Белград е речиси 100 отсто. Кога пациентите се отпуштаат, само се заменуваат со нови пациенти, појасни директорот.

Тој истакна дека ковид болниците брзо се полнат и во останатите делови на Србија, и ако граѓаните не ги почитуваат мерките, набрзо во целост ќе се пополнат капацитетите.

– После тоа нема да имаме можност да примаме пациенти и да им пружимем минимум нега, а не пак соодветно лекување, потенцира Стевановиќ.

Back to top button
Close