Договорено интубирање

Ви пренесуваме дел од колумната на Катерина Блажевска за Призма:

Бог за седум дена го создал светот, а ние и по 88 дена вонредна состојба не успеавме да создадеме индивидуална култура за заштита од Ковид-19. На домашните политички „богови“ им остануваат уште два (2) дена можност за да ги усогласат ставовите за изборен датум, кој не го усогласија ни во изминативе 30 и кусур денови.

Надежта умира последна. Респираторот сега е во претседателскиот кабинет, интубирањето е закажано во 18.30 часот.

Прилично нестандардна ситуација за сите на кои устата им е полна со „парламентарна демократија“, а во земја која од февруари е со распуштен парламент, а од јануари со техничка влада, која има мандат да спроведе избори, и која само во вонредна состојба може да се добие законодавни надлежности и да носи уредби со законска сила. Тие уредби, кои се главно сет од економски мерки за справување со последиците од Ковид -19, опозицијата со денови ги нарекува „изборен поткуп“.

И покрај тоа, каков парадокс: опозицијата бара да продолжи вонредната состојба, со што уредбите кои жестоко ги критикува, би продолжиле да се носат.

Ваквата позиција се нарекува „знаат што не сакаат, но не знаат што сакаат“.

Целата колумна на Призма на следниот линк.

Back to top button
Close