Договорот за надзор и градба на пречистителна станица во Скопје се конечно потпишани, информира Шукова

Договорите за надзор и за градба на пречистителна станица во Скопје се конечно потпишани, што значи дека со воведување на работа на изведувачот и надзорот ќе можат да започнат работите на нејзината изградба, информира денеска министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова.

Таа на денешниот настан одржан по повод Денот на планетата Земја, одговорајќи на новинарско прашање изрази надеж дека во наредниот месец или два ќе започне имплементацијата на проектот.

– Процедурата течеше без пречки и без проблеми. Имавме промена на градоначалник на Град Скопје, најверотано им требаше извесно време за да поминат низ процедурите и да ги проверат и во тој дел настанаа дел од несогласувањата, но среќна сум кога нешто ќе се заврши на крај добро. Сега сме сите партнери, заедно треба да го спроведеме процесот, очекуваме целосна поддршка од Град Скопје и Јавното претпријатие. Министерството е тука на располагање за се што треба. Ајде да гледаме кон поведрата страна и кон позитивното дека ќе започнеме со реализација на еден од капиталните проекти, сепак градот заслужува да има третман на отпадните води, порача министерката.

Таа потсети дека станува збор за капитален проект во вредност од повеќе од 180 милиои евра од кои што државата успеала да обезбеди гранд од 70 милиони.

Шукова оцени дека ваквите проекти, како и ваквата владина поддршка треба да продолжат и во иднина.

– Проектот формално ќе го води Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ вклучено е и Министерството, ние секако ќе го координираме овој процес, посочи Шукова.

Back to top button
Close