Доктори од САД сметаат дека успешно излечиле рак кај пациенти користејќи експериментален лек

Експериментален лек за рак се смета дека успешно го излечил секој пациент во едно мало клиничко испитување спроведено во САД.

12-те пациенти, на кои сите им бил дијагностициран ректален карцином, влегле во ремисија откако земале достарлимаб во период од шест месеци, се наведува во студијата објавена во The New England Journal of Medicine.

„Ова е првпат да се случи нешто вакво во историјата на ракот“, изјави за Њујорк Тајмс д-р Луис Дијаз, еден од водечките автори на трудот и онколог во Центарот за рак Меморијал Слоан Кетеринг во Њујорк.

Пациентите, исто така, не доживеале значајни несакани ефекти во текот на нивниот третман, иако се верува дека не биле вклучени доволно луѓе во студијата за да се нагласат различните несакани реакции кои можат да бидат предизвикани од лекот.

Иако се возбудени од истражувањето, научниците рекоа дека ветувачките резултати ќе треба да се повторат и предупредија да не се заклучи дека ракот бил трајно излекуван.

Достарлимаб е лек за имунотерапија кој се користи во третманот на ендометријален карцином, но ова беше прва клиничка истрага за тоа дали може да биде ефикасен против тумори на ректален канцер.

Лекот делува така што ги разоткрива канцерогените клетки, дозволувајќи му на имунолошкиот систем да ги идентификува и уништи.

За истражувањето, 12-те пациенти примале достарлимаб на секои три недели во период од шест месеци. Овој третман требаше да биде проследен со стандардна хеморадиотерапија и операција.

Меѓутоа, шест месеци откако пациентите престанале да го земаат лекот, нивниот рак исчезнал и не можел да се открие со физички преглед, ендоскопија или различни скенирања.

Две години по студијата, се чини дека пациентите остануваат без рак, а ниту еден од учесниците во испитувањето сè уште не примил хеморадиотерапија.

Оптимизам

Д-р Хана Саноф, од Универзитетот во Северна Каролина, која не беше вклучена во истражувањето, рече дека студијата е „мала, но привлечна“.

„Овие резултати се причина за голем оптимизам“, напиша таа во уводникот што го придружува весникот, додавајќи дека истражувањето „обезбедило она што може да биде ран поглед на револуционерна промена во третманот“.

Сепак, таа предупреди дека „таквиот пристап сè уште не може да го замени нашиот сегашен пристап за куративен третман“, додавајќи дека останува нејасно дали пациентите се излечени.

„Многу малку се знае за времетраењето потребно за да се открие дали клиничкиот целосен одговор на достарлимаб е еднаков на лекување“, напиша д-р Саноф.

Back to top button
Close