ДП : Вo Албанија дрогата е засадена од север до југ

Албанската опозиција денеска го обвини премиерот Еди Рама дека има дозволено неговите луѓе да ја садат дрога на целата тариторија од земјата . Секретарот за законски прашања најголемата опозицииона партија во Албанија Члирим Ѓата денеска во Тирана објави фото албнум од сите делови на земјата , во кој с еглда како има големи парцели засадени со дрогата Канабис Сативас и тоа почнувајки од север па се до југот на земјата .

Претставникот на ДП на Албанија објаснуваше пред новинарите дека овие фотографии се направени директно на засадените плантажи со дрога и тѕоа почнувајки од Кукс ,Тепелена па се до јужниот албански град Валона . ,, Овде има фотографии на големите сасадени површини со дрога не само во Кукс во северниот дел на земјата , туку и во Лаберија, Дугаѓини, Тепелена , Грамш , Берат , регионот на Тирана па се до јужниот град Валона ,, нагласи Ѓата и додаде дека ,, Албанија во поселдните 2 години повторно е силно засадена со дрога , но полицијата има налог да не го следи тоа , да не слуша за тоа , и да не ги приведува патнерите на владата ВИП личности кои ја засадуваат дрогата ,,. Според него овие фотографии на албнумот за засадената дрога во Албанија се објективни и истите ги пренесе и секторот антимафија на Италија . ,,Деновиве таква оценка изнесоа и италјанските власти за тешката состојба со дрогата предводена од преемниерот Еди Рама ,, нагласи преставникот на опозицијата .

Албанската опозцијја јас обвини власта во Тирана дека целосно ја имаат канабизирано цела Албанија и оваа динамика на садење на дрога добива во интензитет пред престојните избори во земјата наредната година . Притоа се додава дека и покрај аргуиментите но и покрај наодите на италјанската служба против мафијата на дрогата , полицијата на Албанија не пфревзема мерки и активности за да се пресмета со оние кои садат дрога во земјата . Истите извори наведуваат дека дрогата повторно од Албанија со глисери патива во Италија а потоа и низ светот.

Инаку во извештајот на Италјанската полиција стои дека Албанија исто така е претвборена во главна транзитна точка од каде кокалинот кој пристигнува од Колумбија продолжува да се пласира во Европа . Според опозицијата во Албанија оваа се случува и во време кога живееме во пандемија .

КМ

Back to top button
Close