ДПИ до трговците: Почитувајте ги замрзнатите цени или ќе следуваат високи казни

Почитувајте ги одлуките за замрзнатите цени на тестенините и млечните производи или во спротивно ќе следуваат високи казни, порачуваат од Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) до трговците кои цените треба да ги усогласат за неполни шест дена.

„Одлуките се донесени во интерес на граѓаните и нивните потреби и ќе стапат во сила на 16 март 2023 година. Ова е доволен временски период за трговците да ги усогласат цените. Апелираме да се почитуваат одлуките, затоа што во спротивно, без селекција, ќе следуваат казни, кои според Законот за трговија се исклучително високи! Исто така, апелираме, доколку граѓаните забележат какви било неправилности кои се поврзани со цените на производите веднаш да пријават во Државниот пазарен инспекторат“,

велат од ДПИ нагласувајќи дека ќе излезат на терен веднаш кога на 16 март ќе почнат да важат одлуките.

Оттаму напоменуваат и дека ќе ги контролираат исклучиво цените утврдени со одлуките, но немаат надлежност да влијаат на формирањето на цените во трговијата на големо и мало.

Казните доколку некој не ги почитува замрзнатите цени, велат се движат и до 10 000 евра во зависност од големината на трговецот.

„Во случај да се утврди прекршување на одлуките ќе следат казни кои произлегуваат од Законот за трговија! Казните се високи и изнесуваат од 800 до 10 000 евра, во зависност од големината и видот на економскиот оператор. Затоа апелираме да се почитуваат одлуките, а ние како институција постојано сме на терен, постапуваме во согласност со нашите надлежности“,велат од ДПИ.

Back to top button
Close