ДС-За најавите за поставени бомби следуваат високи затворски казни.Ќе си закачите канта на грб која цел живот ќе ви тропа

Овие лажни најави за поставени експлозивни направи, наведено е во соопштението, предизвикуваат трајни последици по психичкиот развој на младите, потоа при евакуацијата се можни повреди на учениците и се создава страв и нервоза кај родителите.

Демократскиот сојуз смета дека најавите за поставени бомби се насочени кон дестабилизација на државата, преку кои се нарушува процесот на образование, како и нормалното одвивање на животот

Апелираме младите да не се вклучуваат во вакви авантуристички активности, бидејќи најавите за поставени бомби е тешко кривично дело за кое се предвидени високи затворски казни, а и другите последици се долготрајни:забрана за влез во другите држави, на секој премин претреси, ограничување при вработување во некои институции (безбедносно неподобни ќе бидат) итн. Практично, со  учество во вакви незаконити активности, ќе си закачите канта на грбот, која цел живот ќе ви тропа“, наведено е во соопштението на Демократски сојуз.

Back to top button
Close