ДУИ: Скандал е неназначувањето на албански кадар во Агенцијата за разузнавање

Демократската унија за интеграција смета дека не може да помине ден без последователни и скандалозни дејствија за дефакторирање на Албанците и систематско девалвирање на Охридскиот рамковен договор од страна на, како што велат, губитниците на изборите и моноетничката власт во земјава.

„По промената на формулата „Балансер“ и намалувањето на процентот на Албанци од 29,5% на 25%, непочитувањето на резултатите од пописот на населението и бришењето на албанската дијаспора од нивните права, симнувањето на албанскиот јазик од претседателската функција, следниот скандал е неназначување на албански кадар во Агенцијата за разузнавање.

Габриела Јаковлева е нов директор на Агенцијата за разузнавање, додека Ивана Стојановска е избрана за заменик директор на оваа институција. Ова никогаш не се случило од 2001 година.

Ваквите одлуки само ја докажуваат инфериорноста на вазалите кои без ниту еден услов и без легитимитет на народот станаа дел од оваа Влада која ќе остане запаметена по враќањето на времето на институционалната дискриминација и угнетувањето на Албанците како во времето пред 2001 година.

(ВМРО) ВЛЕН докажува дека се само гледачи, соработници во деградирањето на Албанците и учесници во Владата за задоволување на нивните кланови интереси.

Демократската унија за интеграција ќе продолжи да ги следи одлуките на оваа анти-албанска Влада на секој чекор и ќе го осуди рушењето на сите демократски достигнувања што ги постигнавме заедно во овие 23 години“, соопштија од ДУИ

Back to top button
Close