Две штипски конфекции досега направија приватни тестирања за коронавирусот

Изминатите десет дена две штипски конфекции направија приватен скрининг на своите вработени, со цел да се утврди колкав број од работниците се заразени со Ковид-19, а колкав е бројот на оние кои имаат негативни тестови и можат да продолжат со процесот на производство почитувајќи ги здравствените протоколи.

Според статистиката на штипскиот Центар за јавно здравје, денеска се регистрирани 18 позитивни случаи на Ковид-19. Директорката на Центарот за јавно здравје-Штип, Марија Димитрова вели дека можно е да пристигнат и други резултати од приватните лабаратории во текот на денот.

Според епидемиолошката анкета, и денеска заразените се од штипските конфекции, но и нивни контакти, деца, брачни другари, членови на семејства, како и пријатели.

Портпаролот на Клиничка болница-Штип, Марина Шуманска вели дека на Инфективното одделение се лекуваат 45 пациенти, од кои поголемиот дел се од градот, а остантите се од другите градови од источниот регион. Изутрината се испишани двајца пациенти и се испратени на домашно лекување.

Back to top button
Close