Џејмс Пердју: Во Бугарија постои лажна демократија, Борисов ја уништи опозицијата

БГНЕС, Софија

„Демонстрантите покажуваат дека желбата за вистинска демократија останува силна во духот на бугарскиот народ. Голем дел од населението сака легитимна, одговорна, демократска влада, наместо еднопартиско владеење, распространета корупција и прекумерно влијание од олигарсите. Исто така во Бугарија има недостаток на слобода на печатот. Не можете да имате вистинска демократија без слободен, независен, упорен печат, што бара одговорност од службениците“, изјави поранешниот амбасадор на САД во Бугарија, Џејмс Пердју за „Сега“.

Според Пердју „денешната Бугарија е управувана од еден вид лажна демократија како што можре да се види во Русија на Путин“.

„Сегашната политичка елита во Бугарија треба да обрне внимание на прашањата покренати од улиците, наместо да се обидува да ги замолчи или да бега од пораките испратени од демонстрантите“.

Неодамнешната изјава на Амбасадата на САД (во Софија) за улогата на мирните протести во демократијата е одлично резиме на американското гледиште за правото на луѓето да ги искажат своите барања до владата преку демонстрации.

„Јавните протести во демократиите се случуваат кога владините инструменти не ги исполнуваат очекувањата на јавноста“, изјави Пердју.

На прашањето „кои се сличностите и разликите меѓу актуелните протести и претходните“, Пердју рече дека актуелните протести се одраз на фрустрацијата на јавноста од состојбата на демократијата и владеењето на правото во Бугарија. Јас сум охрабрен од учеството во протестите на многу млади кои ја гледаат својата иднина оштетена од недостаток на демократија и владеење на правото. Она што во моментот недостасува во Бугарија е вистинска политичка алтернатива на сегашниот режим.

Партијата на премиерот Борисов ефикасно ја уништи политичката опозиција. Ниту еден јасен лидер или организирано политичко движење не се појави да понуди јасна алтернатива за раководството на ГЕРБ. Без организирано спротивставување, политичките игри ќе продолжат. Се надеваме дека демонстрациите ќе произведат ново, легитимно, демократско движење и нова генерација на политички лидери со демократска слика на Бугарија.

Според него, „неколку фактори ја попречуваат реалната промена“. “Денес, Бугарија е генерално еднопартиска држава без одржлива политичка алтернатива што го оспори сегашниот режим. Како што напоменав, на нацијата и недостасуваат слободни и независни медиуми за да се одговорни службениците. Долготраен и многу сериозен проблем се слабостите на владеењето на правото. Без силно и независно судство, тешко е да се постигнат странски инвестиции и други придобивки од демократијата. Демократијата е секогаш работа во развој, а развојот е тежок. Јас сум оптимист за Бугарија. Демонстрациите се важен показател дека луѓето сакаат промена. На крајот, тие ќе го придвижат системот напред, но и во обем што западните демократски институции во Европа остануваат силни. Всушност, бугарскиот народ мора да направи вистинска промена во националната политичка структура “, истакна поранешниот амбасадор.

На прашањето „дали САД има доверба во премиерот Бојко Борисов, откако се закани дека ќе воведе санкции за изградба на втората фаза на гасоводот„ Турски тек“, продолжението на кое преку Бугарија се нарекува Балкански поток?“, Пердју одговори: Вашингтон долго време се грижи за одгледувањето европска зависност од руската енергија и нејзиниот потенцијал за зголемување на рускиот политички притисок врз Украина и на други места.

На крајот на краиштата, недостатокот на енергетска разновидност и зависност може да влијае врз трансатлантската безбедност. Бугарија е важен елемент на оваа загриженост. Убеден сум дека Бугарија има национален интерес да користи различни извори на енергија и да биде независна од енергијата. Не е во национален интерес Бугарија да остане зависна од руската енергија. Русија денес има силно влијание во Бугарија и голем дел од тоа влијание доаѓа од енергетските односи. Премиерот е шеф на владата и затоа е одговорен за владините одлуки, вклучително и енергијата.

Back to top button
Close