Ќе заседаваат највисоките тела на ССМ, ќе се одлучува за генерален штрајк

Откако вчера Сојузот на синдикатите на Македонија не постигна договор со Владата за линеарно зголемување на платите, денеска ќе заседаваат претседателството и советот на ССМ кои треба да одлучат за почнување генерален штрајк.

Претседателот на ССМ Дарко Димовски по вчерашната двочасовна средба во Владата изјави дека не е постигнат договор со Владата за линеарно зголемување на платите за 2.806 денари и оти денеска ќе биде донесена одлука за генерален штрајк.

Димовски кажа дека е разочаран од разговорите со владините претставници, кои, како што посочи, имале одговор за се, само не за главното – за линеарно зголемување на платите за 2.806 денари.

Синдикатот бараше средба со премиерот, вицепремиерот за економски прашања и со министрите за финансии и за труд и социјална политика откако по презентирањето на ребалансот на Буџетот видоа дека не се планирани средства за ова нивно барање како што им било ветено за време на преговорите.

Back to top button
Close