Едногласно изгласано самораспуштање на хрватскиот Сабор, следуваат избори

По неполни четири години работа, едногласно се самораспушти десеттиот состав на хрватскиот парламент.

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ изјави дека парламентарните избори ќе се одржат на крајот на април или почетокот на мај, но пред европските избори.

Одлуката за распуштање на Парламентот е донесена едногласно, со 143 гласа, додека претседателот на Саборот Гордан Јандроковиќ се заблагодари за соработката.

Собранието пред распуштањето донесе измени на казненото законодавство со кои како кривични дела се воведуваат фемицидот и неовластено објавување содржина од истражни и доказни дејствија, т.н. протекување информации.

Десеттиот состав на парламент беше конституиран на 20 јули 2020 година.

Новото, 11. свикување на хрватскиот Сабор ќе се избира на парламентарни избори, кои ќе ги распише претседателот на Републиката, Зоран Милановиќ

Back to top button
Close