Едуар Филип: Одлуката за отворање на надворешните граници на ЕУ ќе биде донесена по 15 јуни

Францускиот премиер Едуар Филип денеска потврди дека одлуката за отворање на надворешните граници на ЕУ ќе биде донесена по 15 јуни со заедничка европска координација, јавува дописникот на МИА.

Франција, според Филип, го поддржува повторното отворање на границите во ЕУ, откако најпрво се осврна на прашањето за надворешните граници кон Европската Унија, прецизирајќи дека европските земји ќе одлучат дали повторно ќе ги отворат на 15 јуни.

Исто така, на овој датум 15 јуни, Франција повика на повторно отворање на внатрешните граници на  Европската Унија. Франција се залага за повторно отворање на границите без две неделен карантин, но ќе го примени „принципот на реципроцитет со земјите што ги затвораат своите граници или применуваат карантин“, рече Едуард Филип:

Истовремено во Франција се враќа на 2 јуни целосната слобода на движење на целата територија на земјата, Досега таа беше ограничена во радиус од 100 километри од местото на живеење.

Back to top button
Close