ЕК: Руската вакцина Спутник V нема да се дистрибуира во ЕУ

Одлуката на унгарските власти да дозволат употреба на руска вакцина против корона вирус „Спутник V“ не се однесува на територијата на ЕУ, изјави портпарол на Европската комисија.

Европската Унија претпочита сите вакцини што им се нудат на европските граѓани да бидат одобрени од Европската агенција за лекови.

– Поради итност, одделни земји можат да одобрат употреба на вакцина на нивна територија и да им ја дистрибуираат на своите граѓани. Но, ние сме за максимална транспарентност на процедурите поврзани со вакцините, рече портпаролот.

Европската комисија посочи дека државата е единствена одговорна за временски ограничена одлука во итни случаи.

Рускиот министер за индустрија Денис Мантуров на 13 ноември разговараше со унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто за производство на руската вакцина во Унгарија, каде што веќе почнаа подготовките на производствени капацитети.

Сијарто рече дека испораката на мали серии на руската вакцина Спутник V во земјата ќе почне во декември, а поголеми количини може да се очекуваат во јануари

Back to top button
Close