ЕК: За развој на вакцина и лекови собрани 9,5 милијарди евра

Благодарение на глобалната кампања за финансирање на истражувања поврзани со вакцината и терапијата за третман на Ковид-19, собрани се 9,5 милијарди евра, објави претседателката на Европската комисија.

Резултатите од таа кампања, започната од Европската комисија, Урсула фон дер Лаејн ги оцени како одлични.

Со кампањата од 4 мај, првиот ден кога беше промовирана, собрани се осум милијарди долари од светски лидери и други институции, при што САД не учествуваа.

Back to top button
Close