ЕМА ја препорача вакцината на Модерна за деца од 12 до 17 години

– Европската агенција за лекови (ЕМА) денеска одобри употреба на вакцина против коронавирусот на компанијата „Модерна“ за деца на возраст од 12 до 17 години, и тоа е втора вакцина препорачана за адолесценти.

Употребата на вакцината Спајквакс (Spikevax) на Модерна ќе биде иста како кај адолесцентите на возраст од 18 до 25 години.

Компанијата „Модерна“ уште во мај објави дека нивната вакцина е ефикасна и за тинејџери.

Back to top button
Close