Епидемијата на Ковид-19 е под контрола во Франција, вели претседателот на Научниот совет

 – Според претседателот на францускиот Научен совет, професорот Жан Франсоа Делфраиси, епидемијата на Ковид-19 во моментов е „под контрола“ во Франција, јави дописникот на МИА.

-Вирусот продолжува да циркулира, особено во одредени региони … но циркулира со бавна брзина. Онаму каде што имавме приближно десетици илјади случаи, околу 80.000 нови случаи на ден на почетокот на март пред изолацијата, проценуваме дека сега сме грубо на околу 1.000 случаи, објасни тој на Франс Интер.

-Тоа покажува дека има значително намалување. И пред сè, ги имаме сите алатки за откривање на овие нови случаи. Имаме тестови, потоа имаме цел систем на изолација и контактирање на контакти на заразениот, што очигледно спречува проширување , додаде професорот Делфраиси, специјалист по имунологија.

Научниот совет, одговорен за водењето на властите во управувањето со кризата со „Ковид-19“, во четвртокот објави ново мислење во кое препорачува да се подготват „четири можни сценарија“ за наредните месеци, почнувајќи од „епидемија под контрола ” до “критична деградација”.

Првото сценарио, „најповолно“, е онаа на „епидемија под контрола“ со само неколку „локализирани епидемии што можат да се контролираат“. Другите предвидуваат „критични јата што дозволуваат страв од губење на контролата врз ланците и заразување“ и „постепено и продолжување на ниско ниво на епидемијата, кое потешко да се идентификува“.

Последниот би бил „критична деградација на индикаторите“ за следење на епидемијата, како одраз на „губење на контролата“ на истата.

-Сметаме дека најверојатно е сценарио број еден, односно контролирање на епидемијата. Тоа е поврзано и со последиците од изолацијата, тоа е поврзано со фактот дека овој вирус може да биде чувствителен на одредена форма на температура. Првата точка е да ги замолиме сите и сите наши сограѓани, во ова оптимистичко сценарио каде е контролирана епидемијата, да задржат одреден број мерки на здравствена заштита во секој случај, рече Делфраиси за Франс Интер.

Епидемијата на коронавирус предизвика 44 нови смртни случаи во болниците во Франција, со што вкупниот број на жртви достигна 29065 од почетокот на епидемијата, се вели во дневниот извештај објавен во четвртокот од Министерството за здравство. Намалувањето  на пациентите на интензивната нега продолжува, вкупно 1.163 пациенти со тешка форма на Ковид-19 се хоспитализирани на интензивна нега, што е за 47 помалку пациенти во однос на средата.

Back to top button
Close