ЕСМ: Ако „Макпетрол“ знаеле дека цената на гасот ќе падне, требало да понудат пониска цена

До 31.2.2022г на сите повици на ЕСМ Продажба и Енергетика за набавка на природен гас пристигнуваше единствено понуда од Макпетрол и истата се прифаќаше без оглед дали понудената цена беше повисока од тековните цени на берзата.

Со потпишување на Договорот меѓу Р. Северна Македонија и Р.Бугарија се отвори можност и други снабдувачи со природен гас да поднесат понуди.

Во моментот на носење на одлуката за избор на најповолна понуда за набавка на природен гас за јануари 2023г, во постапката спроведена од страна на ЕСМ Продажба, цената понудена од Балкан Јутилитис од 115,97е/MWh беше пониска од цената понудена од Макпетрол од 116,20e/MWh. Во тој момент цената на берзата изнесуваше 137 e/MWh.

Доколку Макпетрол како голем трговец и снабдувач на пазарот имаше сознанија за корективни движења надолу на берзанската цената на гасот, ќе беше позитивно да понуди пониска фиксна цена согласно пазарните предвидувања на компанијата, со оглед на тоа што во јавниот повик беше јасно наведено дека услов за разгледување на понудите е понудена фиксна цена.

ЕСМ Продажба во следните денови ќе спроведе јавен повик и постапка за набавка на природен гас за февруари 2023г, на кој го повикуваме и Макпетрол и другите лиценцирани снабдувачи и трговци со гас да достават понуди со што пониска фиксна цена.

Back to top button
Close