ЕСМ тврди: Со поскапувањето што го бараме само благо ќе се зголеми цената за потрошувачите

АД Електрани на Македонија  одговори на реакциите околу барањето за зголемување на цената на електричната енергија објаснувајќи дека до таа висина е дојдено со зголемени напори и дека новата цена нема да влијае значајно на крајната цена што ќе ја плаѓаат граѓаните.

-Од 2019 година АД ЕСМ е гарант и стабилизатор на цената на електричната енергија во услови на либерализација. Иако законот ни дава можност да испорачуваме енергија од само 60% од потребите на ЕВН Хоме, а другите количини да ги продаваме на слободниот пазар и дополнително да заработуваме, АД ЕСМ повторно ќе испорача 100 отсто за потребите на граѓаните и малите потрошувачи.

Што се однесува до цената, АД ЕСМ понуди пониска цена, од 48 евра за мегаватчас, затоа што со ваква цена ќе има само благо покачување на крајната цена за граѓаните. ЕСМ учествува со околу 32% во цената за крајните потрошувачи.

Цената што ја понудивме е резултат на зголемениот ангажман на вработените,  кои со натчовечки напори и деноноќно ангажирање за обезбедување на  електрична енергија за граѓаните и фирмите во овие исклучително тешки услови, особено кога има недостаток на мазут и природен гас во Јужна Европа. Резултат е и на оптимизирање и зголемување на производството, и намалување на зависноста од набавка на електрична енергија, навремено и квалитетно менаџирање на состојбите, намалување на непродуктивните трошоци,  намалување на вкупните трошоци за 15% и во првите 5 месеци од годината заштедени се речиси 50 милиони евра. Така ќе се продолжи и во втората половина од годината.

Во услови кога цените се драстично зголемени и има недостиг на енергенси,  правиме натчовечки напори да се обезбедат дволни количини на јаглен и да се зголеми ископот за зголемено производство на електрична енергија во РЕК Битола и РЕК Осломеј, додека хидропоренцијалот, поради неповолната хидрологија, се чува за баласирање и системски услови, заради стабилно снабдување.

Не е коректно, во услови на енергетска и воена криза во Европа, т.н. експери да внесуваат немир и дезинформации кај граѓаните со неодговорни настапи во јавноста.

ЕСМ покажа дека има капацитет да обезбеди снабдување со електрична енергија, и дека има помош и поддршка од Владата , и така ќе продолжиме и во следниот период и претстојната грејна сезона, стои во реакцијата на компанијата

Back to top button
Close