ЕСМ: Зад континуираните напади на Мицкоски се кријат лукративни причини и на економскиот оператор и на партијата

АД ЕСМ и Подружница РЕК Битола остро ги демантираат пишувањата за наводен скандал во РЕК Битола поврзан со ископот на јаглен во комбинатот што денес го обзнанил лидерот на ВМРО-ДПМНЕ на брифинг со новинари.Станува збор за истите обвинувања што АД ЕСМ и РЕК Битола ги демантираа и во 2019 и во 2020 година, реагира ЕСМ.

– Како што сме известиле во повеќе наврати во врска со овие неосновани и тенденциозни напади врз комбинатот и компанијата, договорот со фирмата Рубитон која ископуваше јаловина (земја) во рудникот Суводол, е раскинат од страна на РЕК Битола на 07.11.2018 од причини што Рубитон не го вршеше ископот со динамика и количини предвидени во договорот, за што постојат записници и други релевантни документи од стручните служби на РЕК Битола.

Со цел да се обезбеди навремена откривка на јагленот за грејната сезона која беше во тек, пристапено е кон раскинување на договорот и повикани беа четири други економски оператори да достават итни понуди за продолжување на ископот. Повикани беа Гранит, Машинокоп, ГП Пелистер и СВ Инвест. На повикот се одзваа Гранит и СВ инвест, кои во целост ги исполнуваа законски предвидените критериуми за оваа јавна набавка. Спроведено беше непосредно наддавање меѓу пријавените оператори, при што најниска цена понуди СВ Инвест, односно постигната беше истата цена по која се вршеше ископот и дотогаш, од страна на фирмата на која и беше раскинат договорот поради неисполнување на обврските – велат од ЕСМ.

Од таму додаваат дека заради раскинувањето на договорот за работа во РЕК Битола, фирмата Рубитон повела судски спор пред надлежен суд чиј епилог го очекуваат.

– Во оваа прилика, сакаме да изразиме сомнеж дека зад континуираните напади на опозициската партија кон РЕК Битола, конкретно за случајот Рубитон, се кријат лукративни причини и на економскиот оператор и на политичката партија. Имено, сопствениците на фирмата Рубитон се во блиски роднински врски со поранешен директор на РЕК Битола од времето на владеење на ВМРО – ДПМНЕ. Само во периодот 2015 година – 2018 година оваа фирма од РЕК Битола наплатила над 370.000.000 денари за ископ на јаловина.  На крај, сите документи поврзани со случајот Рубитон се наоѓаат и кај судските инстанци и во РЕК Битола. Јавноста, па и лидерот на опозициската партија се добредојдени да ги разгледаат – велат од ЕСМ.

 

Back to top button
Close