ЕУ договори пакет од 5 милијарди евра за финансирање оружје за Украина

 

Земјите-членки на ЕУ денеска се согласија да додадат пет милијарди евра во централниот фонд за плаќање на оружје испратено во Украина, соопштија официјални лица.

Белгија, која претседава со ЕУ, нагласи дека амбасадорите од 27-те земји од блокот „начелно се согласиле“ за планот за поддршка на испораките на оружје за Киев во 2024 година.
Во ЕУ беа ангажирани во повеќемесечни расправи околу фондот наречен Европски мировен фонд, со Франција и Германија во центарот на поголемиот дел од дебатата.

Back to top button
Close