ЕУ ги отстрани Србија и Црна Гора од листата на епидемиолошки безбедни земји

ЕУ денеска ги отстрани Србија и Црна Гора од листата на земји чии граѓани можат да влезат на нејзина територија и го намали списокот на 12 држави.

Листата, која е составена врз основа на епидемиолошки критериуми, се ревидира секоја втора недела.

Тоа е список на земји за кои „треба да се укинат“ ограничувањата за патување преку надворешните граници на ЕУ.

Таа препорака не е задолжителна, туку секоја земја-членка сама одлучува кои патници ќе ги пушти на своја територија.

Патувањата во Европа, кои не се неопходни, се забранети на 17 март поради спречување на пандемијата на новиот коронавирус.

ЕУ настојува да се координира поради слободата на движење внатре во Шенген просторот.

Во Србија и Црна Гора последните денови дојде до загрижувачко зголемување на бројот на заразени со Ковид-19.

На листата не се наоѓаат САД, Бразил, Русија и Индија, кои се најтешко погодени земји во светот од Ковид-19. На списокот на ЕУ се останати 12 земји: Алжир, Австралија, Канада, Грузија, Јапонија, Мароко, Нов Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис и Уругвај. Кина, исто така, се наоѓа на листата, но врз основа на реципроцитет.

Back to top button
Close