ЕУ позитивно гледа на посетата на бугарскиот премиер во Скопје

Висок дипломатски извор во ЕУ потврди дека новиот импулс во односите помеѓу Бугарија и Северна Македонија после посетата на бугарскиот премиер е добар знак за почетокот на преговори со ЕУ, јави дописничката на МИА од Брисел.

Дипломатски извор од француското претседателство денеска потврди за МИА дека посетата на премиерот на Бугарија Кирил Петков во Скопје оваа недела претставува отворање помеѓу двете страни.

-Не сакам да зборам на место на лидерите, но гледаме отворање, ние како претседателство бараме конкретизација за да можеме да ги отвориме преговорите за членство, не само со Северна Македонија туку и со Албанија штом условите се исполнети, објасни овој висок дипломат во Брисел.

Во вторник во Брисел ќе се одржи редовниот Совет за општи работи на ЕУ каде ќе се состанат министрите за европски прашања на ЕУ. Проширувањето нема да биде на дневен ред, потврди француското претседателство, кое претседава со состанокот. Но министрите се слободни да го покренат прашањето за проширувањето или за Северна Македонија доколку сметаат дека е потребно.

Франција нагласува и дека останува на располагање на двете страни да им помогне да го надминат спорот и да изнајдат решение.

-Од почеток рековме дека ќе поттикнеме изнаоѓање на решение помеѓу Бугарија и Република Северна Македонија, рече француски дипломат за МИА.

Back to top button
Close