Еврокомисијата предлага 1.850 милијарди евра за опоравување на економијата

Европската комисија денеска предложи инструмент за опоравување на економијата по корона-кризата во вредност од 750 милијарди евра и Повеќегодишна финансиска рамка (ВФО) од 1.100 милијарди евра.

Инструментот се состои од 500 милијарди американски долари неповратна помош за најтешко погодените земји-членки и секторите и 250 милијарди американски долари да бидат доделени како поволни заеми.

За ВФО и Инструментот за опоравување и отпорност се предлагаат вкупно 1.850 милијарди евра, пренесува Хина.

Претседателката на ЕК, Урсула фон дер Лејен го претстави предлогот на денешната седница на Европскиот парламент.

„ЕК денеска предлага нов инструмент за опоравување наречен ЕУ за нови генерации, во рамки на ревидираниот долгорочен буџет. Севкупно, овој европски план за обнова ќе обезбеди 1.850 милијарди евра за зајакнување на нашата економија и напредокот на Европа“, соопшти Еврокомисијата.

Пакетот мерки за опоравување се состои од два дела – повеќегодишен буџет за периодот 2021 до 2027 година и инструментот за опоравување што ќе се финансира со задолжување на пазарите на капитал зсо гаранција од земјите-членки.

Клучниот дел од предлогот е да се подигне  горната граница на сопствените средства во европскиот буџет, односно буџетските приходи. Станува збор за најголем можен износ на придонес што може да се побара од земјите-членки за пополнување на буџетот.

Во пракса, договорениот износ за ВФО секогаш помала од горната граница. Во моментов во сила е одлука за највисока горна граница од 1,23 проценти од бруто националниот приход, додека ВФО за периодот од 2014 до 2020 година е договорен на 1 процент од БДП.

Оваа разлика ќе послужи како гаранција за задолжување на пазарот на капитал, односно како инструмент за опоравување и отпорност.

Back to top button
Close