Европратениците предупредуваат на влошување на основните права во ЕУ

Европскиот парламент со 330 гласа „за“, 298 „против“ и 65 воздржани, го усвои својот извештај 2018-2019 за состојбата со основните права во ЕУ во, при што утврди повеќе области на загриженост, јави дописникот на МИА.

Европратениците во извештајот, најостро ги осудуваат напорите на некои земји-членки да ја ослабат поделбата на власта и независноста на судството. Тие потсетуваат на клучната потреба за механизам на ЕУ за демократија, владеење на правото и основните права. Тие укажуваат на напади врз слободата на медиумите, независноста и плурализмот, нагласувајќи ја демократската улога на новинарите и на свиркачите. Покрај тоа, тие ги повикуваат земјите-членки да се воздржат од усвојување законодавство што ја ограничува слободата на собирање и да се стави крај на непропорционалните и насилни интервенции од страна на органите за спроведување на законот.

Ранливите групи (особено жените, лицата со попреченост, старите лица, децата, мигрантите, Ромите, патниците и ЛГБТИ + ) се најмногу погодени од намалување на јавните трошоци, велат пратениците. Тие бараат политика што ги зема во предвид човековите, економските и социјалните права. Тие исто така привлекуваат внимание на важноста за праведна еколошка транзиција, заштитата на младите луѓе (кои немаат пристап до домување поради преголемите цени) и децата во сиромаштија.

Извештајот го осудува „организираниот пад“ во родовата еднаквост и правата на жените, особено во областа на здравјето и нивните сексуални и репродуктивни права, нагласувајќи го правото на современи методи на контрацепција и на безбедни и легални абортуси. Покрај тоа, европратениците строго ја осудуваат алармантната стапка на феминициди во ЕУ и сегрегацијата на Ромките во здравствената заштита на мајките, повикувајќи на итна забрана на оваа дискриминаторска практика, како и лекови за жртвите на присилна стерилизација.

Парламентот е многу загрижен за извештаите дека барателите на азил се соочуваат со насилно обесхрабрување и за хуманитарната состојба во прифатните центри. Според европратениците „мора да се стави крај на заплашувањето, апсењето и кривичното гонење на организации и лица кои дале хуманитарна помош, мора да се воспостават хуманитарни коридори и хуманитарни визни програми.“

Европратениците предупредуваат дека говорот на омраза и различните форми на расизам стануваат нормални, не само од екстремистите, туку и од некои владини претставници и политички лидери. Тие бараат вистинска забрана за неофашистичките и неонацистичките групи. Покрај тоа, тие ги осудуваат сите напади против христијаните и бараат нивен еднаков третман во Европа и во светот, по нападите во христијанските верски места.

Back to top button
Close