Европската комисија предложи ковид сертификатите да траат девет месеци, потоа ќе треба бустер-доза

Европската комисија денеска предложи од 10 јануари сертификатите за вакцина против ковид во ЕУ да важат девет месеци по целосната имунизација, пренесува Блумберг.

Истовремено е отворен можност за поврзување на бустер дозите со овие сертификати.

-Комисијата предлага посилно фокусирање на приод заснован врз поединечни лица кога станува збор за мерките за патување и стандардното признавање на периодот на ковид-сертификатите од девет месеци по примарната вакцинална серија, стои во соопштението од ЕК.

Во соопштението се додава дека Комисија, ако е потребно, би можела да предложи соодветен приод на важење и за сертификатите кои се издаваат и по бустер дозата.

Back to top button
Close