Eвропскиот суд за човекови права го потврди одземањето на француското државјанство на пет лица осудени за тероризам

 Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП), во пресудата донесена денеска оцени дека Франција не ги повредила основните права на пет лица осудени за тероризам, кога им ги одзеде државјанството осум години по нивното осудување, јави дописникот на МИА.

Овие пет лица се со двојно државјанство,  четворица имаа француско и мароканско и еден – францускоко-турско. Тие беа осудени во 2007 година на шест до осум години затвор за „учество во злосторничко здружение за подготовка на терористички чин“. Нив , им беше судено за врски со групата Мароканската исламска борба, одговорна за нападите во Казабланка во мај 2003 година, кога загинаа 45 лица, меѓу кои тројца Французи, а стотина лица беа повредени. Кога беа ослободени во 2009 и 2010 година, по пет години, во октомври 2015 година,  на петмината им беше одземено француското државјанство.

Овие пријатели од детството од работничката населба во Ивлин во парискиот регион,  француски државјани станале меѓу 1991 и 2001 година, а се жалеа пред ЕСЧП за кршење на правото на почитување на нивниот приватен и семеен живот, како и правото да не бидат судени или казнети двапати за истите постапки.

Истакнувајќи дека „терористичкото насилство само по себе претставува сериозна закана за човековите права“, ЕСЧП истакна дека ова губење на државјанството не ги оставило без државјанство, бидејќи сите тие имаат друго државјанство, и дека „губењето на француското државјанство не доведе автоматски до протерување од територијата на земјата“, се вели во соопштението за печатот издадено во четвртокот.

Затоа, Судот смета дека нивното лишување од  државјанството „немало непропорционални последици врз нивниот приватен живот“. Ако се преземат мерки за иселување, тие би се обиделе да ги побараат своите права, забележуваат судиите. Судот исто така истакна дека некои од жалителите кои штотуку стекнале француско државјанство, кога ги извршиле делата за кои биле осудени и дека другите ги стекнале додека биле во процес на нивно извршување. Смета дека должината на периодот помеѓу нивните убедувања и одземањето на државјанството не е доволна за оваа одлука да биде произволна.

Одземањето на државјанство во Франција е ретка мерка, тоа е можно за лица кои се стекнале со „квалитет на Французи“ и единствено за специфични мотиви, како предавство или тероризам.

По нападите во ноември 2015 година во Париз, Франсоа Оланд сакаше проширување за сите со двојно државјанство, родени како Французи. По неколкумесечни жестоки дискусии, тој конечно се откажа. Во изминатите денови, Националното собрание донесе друга контроверзна одредба во врска со борбата против тероризмот: предлог-законот на Републиката во Марш, што предвидува „безбедносни мерки“ за лицата  осудени за тероризам, по извршувањето на казната. Текстот допрва треба да го разгледа Сенатот.тг/

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close