Евростат/ОЕЦД: Британците масовно се населуваат во ЕУ поради брегзит

Брисел, 6 август 2020 (МИА) –  Откако Британците гласаа со минимално мнозинство нивната држава да ја напушти Европската унија, многу граѓани на Велика Британија му свртија грб на островот, се населуваат во континентална Европа и зедоа државјанството на различни земји од ЕУ. И Евростат и Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) увидоа тој заклучок.

Само во Германија, бројот на Британците кои добиле германско државјанство е зголемен за дури 2.000 отсто. И тоа за само три години: од 2016 година – по завршувањето на референдумот – до крајот на 2019 година. Цел британски град со 120.000 луѓе веќе живее во Германија. Речиси половина од нив ќе добијат германско државјанство до крајот на оваа година, покрај британското државјанство.

Граѓаните на Велика Британија се на второ место по број на странци кои добиваат германски пасоши. На прво место „според германските пасоши“ се Турците, а потоа следат Полјаците и Романците.

Според студија на Универзитетот во Оксфорд, за многу Британци, брегзит стана главниот мотив за напуштање на нивната земја.

Повеќето британски иселеници одат во Шпанија и Франција. Само во Шпанија, веќе се регистрирани 380.000 Британци.

На 31 декември истекува преодниот период за Британија да се смета за земја-членка. Значи, оние што сакаат да го задржат британското државјанство, но и да заземат второ – германско, на пример – треба да го сторат тоа до крајот на годината, наведува Дојче веле. Од 1 јануари 2021 година, Германија веќе нема да дозволи на Британците двојно државјанство. Истото важи и за другите земји од ЕУ.

Главниот преговарач за ЕУ, Мишел Барние веќе предупреди дека шансите за постигнување на посакуваниот договор за партнерство до крајот на годината исчезнуваат. Барние рече дека ЕУ мора да биде подготвена дека Велика Британија ќе замине без договор. И граѓаните и претприемачите мора да бидат подготвени за ваков настан, што ќе доведе до голем број неизбежни последици, напиша Барниер на Твитер.

Студентите кои престојуваат во Велика Британија по 1 јануари 2021 година повеќе нема да имаат право на безвизен режим во ЕУ. Мобилните комуникации меѓу Островот и Унијата исто така ќе станат поскапи: Граѓаните на ЕУ кои патуваат во Велика Британија ќе мора повторно да плаќаат скап роаминг. И Британците во Европа.

Се уште не е јасно какви правила ќе се применуваат за граѓаните на ЕУ кои влегуваат во Велика Британија при преминување на границата. И какви документи ќе бидат потребни на оваа граница. Британската влада навистина потврди дека луѓето од ЕУ ќе влезат во Велика Британија без пасоши. Сепак, не е познато дали ќе биде воведен визен режим, како што зборуваше на пример поранешната премиерка Тереза ​​Меј. Сепак, сигурно е само едно – од следната година британските туристи ќе можат да престојуваат во земја на ЕУ без прекин најмногу 90 дена. зш/

Back to top button
Close