Фатиме Фетаи со некомплетна документација за местото на Јовески – Советот на јавни обвинители ја одбива кандидатурата

Советот на јавни обвинители дава мислење за пријавени кандидати за именување на јавен обвинител. На огласот за нов државен јавен обвинител пријавени се тројца кандидати – Фатиме Фетаи од Вишото јавно обвинителство Скопје, Лидија Раичевиќ од Основното јавно обвинителство Скопје и Љупчо Коцевски од Јавното обвинителство.

Тие едногласно донесоа заклучок дека нема да ја гласаат Фатиме поради некомплетна документација, објави Телма.

Советот на ЈО, согласно законските рокови, треба во рок од 15 дена да даде позитивно или негативно мислење до Владата, по што Владата до Собранието предлага еден од кандидатите што добил позитивно мислење.

Собранието го објави огласот на 29 ноември годинава, откако пратениците ја изгласаа одлуката за именување нов јавен обвинител.

На актуелниот државен јавен обвинител Љубомир Јовески му истече мандатот на 25 декември, а Советот на ЈО на седница минатата недела ја избра обвинителката Соња Симовска од Државното јавно обвинителство за вршител на должноста до завршување на изборот

Back to top button
Close