ФДА: Несакани реакции на вакцината на Модерна кај луѓе со филери

Советодавниот одбор на американската Управа за храна и лекови – ФДА, која ја анализира вакцината на компанијата „Модерна“ против коронавирусот, забележа одредени несакани ефекти кај луѓето кои имале филери.

– Во овие случаи, сите пациенти имаа оток и воспаление во областа каде што луѓето имале ставено филер. Неколку пациенти имаа филери во образите шест месеци пред да ја примат вакцината, а еден имаше филер во усните два дена по аплицирање на вакцината. Сите лица беа третирани со стероиди и антихистамини и сите нивни реакции се решија, рече дерматологот Ширли Чи.

Чи додаде дека станува збор за имунолошка реакција на вакцината, јави Еј-Би-Си.

Back to top button
Close