ФДА: Сè почести труења со антисептици кои содржат етил алкохол

– Од неодамна, сè почести се случаите на труење со антисептици кои содржат етил алкохол, посочија експерти од  Американската администрација за храна и лекови (ФДА).

Според експертите, некои примероци за дезинфекција на тестовите биле позитивни на метанол. Оваа супстанца е токсична и може да предизвика труење со контакт со неа преку кожата или мукозните мембрани на телото.

Експертите откриле неколку случаи во кои труењето со метанол довело до слепило, па дури и до смрт. ФДА ги советува купувачите да престанат да купуваат опасни антисептици и да се консултираат со лекар на првиот знак на несоодветна реакција.

Метанолот може да предизвика гадење, главоболка, делумно или целосно губење на видот и несвестица. Високите дози можат да доведат до кома или да бидат фатални.

Back to top button
Close