Фејсбук ќе го тестира алгоритмот за расна дискриминација

Фејсбук ќе прави проверка дали алгоритмите на социјалните мрежи можат да доведат до расна дискриминација и да ги отстрани недостатоците.

Тимови од експерти кои се занимаваат со „еднаквост“  се формирани во самата компанија и во компанијата на Инстаграм, што е во сопственост на Фејсбук.

Експертите ќе истражуваат како алгоритмите влијаат врз  припадниците на националните малцинства.

– Движењето за расни права е важно за нашата компанија, изјави  Вишал Шах портпарол на Инстаграм.

Компанијата се заснова на ставот дека секоја пристрасност во системите  и правилата на употреба спречува да се обезбеди платформа за изразување на сите луѓе.

Back to top button
Close