Фестивал „Хид Бах Шен Фест“ во Чалакли

Од 5 до 8 мај во валандовско Чалакли, ќе се одржи традиционалниот фестивал на пролетни веселби „Хид Бах Шен Фест“, што е дел од репрезентативната листа на #УНЕСКО за нематеријално културно наследство на човештвото.

– Фестивалот се одржува по повод празникот Х’дерелез, и од традиционален карактер и во него ќе учествуваат културно уметнички друштва од нашата држава и Европа, претставувајќи ги сопствените културолошки и автохтони посебности, информираат организаторите.

Овој фестивал, како што посочуваат, се организира за да се презентира посебноста пред светот и го симболизира мултикултурализмот како вредност

Back to top button
Close