Феудализмот се враќа во Америка

American Thinker

На 31 декември 2019 година, кинескиот огранок на Светската здравствена организација беше известен за случаи на пневмонија со непозната етиологија откриени во градот Вухан, во кинеската провинција Хубеи. На 21 јануари, вирусот стигна до САД.

Како што напредуваа настаните, видовме дека администрацијата на Трамп е исто толку неефикасна, колку што демократските гувернери и пратеници беа ментално несоодветни. Главните медиуми го прикажаа овој кинески вирус како апокалипса, во која се вклучени зомби, а секој кој ќе се осмели да го покаже носот пред вратата на неговата куќа го чека сигурна смрт. За да се разбере колку е смешна и претерана оваа закана, препорачувам да ја прочитате анализата на медицинскиот научник Брајан Џундеф, кој докажува дека медиумската приказна за Ковид-19 е поврзана со политиката на злобниот човек во канцеларијата на претседател на САД и неговиот однос кон науката.

Како се случило при смртност од 0,00004 до 0,028 проценти (кај возрасна популација, кое лесно може биде заштитено), кога речиси 100 отсто од случаите се поврзани со хронични болести и кога има пречувствителни тестови, вирусот предизвика економска катастрофа, како при светска војна? Зошто властите, под изговор за спасување животи, затворија цели сектори на економијата, за кои сметаат дека се несуштински? Зошто властите всушност на најргуб начин го уништуваат животот на вработените во овие индустрии? Зошто, кога вакцината веќе се појави, Џо Бајден вели дека претстојат најмрачните денови во борбата против КОВИД-19? Дали навистина се работи за коронавирусот, а не за некоја желба да се уништат успешните економии и просперитетните општества?

Левицата направи и прави се што е можно за да ги поткопа напорите за спас на економијата и човечкиот живот. Тука нема никакви противречности. Зошто некој би сакал да уништи значителен дел од светската економија? Проблемот е во тоа што глобалистичката верзија на капитализмот ги достигна своите природни граници, со така наречената рецесија на 11 септември, што се случи во 2001 година и глобалната финансиска криза од 2007-2009 година. Потоа до 2019 година следи пад на производството во многу развиени земји. Пазарите беа преоптоварени и беше неопходна глобална криза за рестартирање на системот. Економските ограничувања, поврзани со Ковид-19 дозволија тоа да се случи. На крајот; на кому му е гајле зошто фабриките не произведуваат производи – поради бомбардирање или поради нивно затворање? Населението го губи својот капитал и заштедите поради невработеноста со толкава брзина како што горат бомбардираните згради. Но, што ќе се случи понатаму?

Секој систем, достигнувајќи ги границите на својот развој или преминува на следното ниво, или се деградира, враќајќи се на претходното ниво. Овие нивоа се добро познати: феудализам, капитализам, социјализам / комунизам. Несомнено е дека политиките на Доналд Трамп, кои донесоа невиден просперитет, како резултат на што претходно невработените добија работа во услови на рекордно ниска невработеност, станаа основа за премин кон поправедно и поразвиено општество. Можеби звучи лудо, но Доналд Трамп може да се смета за вистински револуционер, иако не толку бучен и суетен како Берни Сандерс и сите левичари околу него. Начинот на кој ова го гледа левицата (бесплатно за сите) го уништува општеството, а пристапот на Трамп има за цел да изгради многу специфична основа за општествена благосостојба. И овој просперитет се постигнува преку продуктивна работна сила и протекционистичка економија, а не со делови фрлени од државата и отворени граници.

За време на изборната година, противниците на Трамп одлучија дека општествената благосостојба може да биде жртвувана за да си ја вратат власта. Како резултат на тоа општеството беше туркано наназад, а не напред, кон неофеудализмот. Според професорот Џоди Дијн, главните карактеристики на неофеудалното општество вклучуваат распарчен суверенитет, нови благородници и селани, поларизација меѓу градовите и селата и теории на катастрофа. Сето ова го гледаме во САД.

Во политиката на феудалното општество, моќта се дава главно на две класи. Французите ги нарекуваат прва класа (свештенство) и втора класа, благородници кои војуваат. Сите други, дури и богати трговци, припаѓаат на третата класа (обични луѓе). И повеќето селани имаат само плата за живот.

Како што истакнува истакнатиот теоретичар на неофеудализмот и конзервативен географ Џоел Коткин, сведоци сме на подемот на две влијателни класи. Еден од нив почна да доминира во областа на економијата, а вториот во областа на културата.

Новите владетели, кои вклучуваат антирасистички левичари и радикални феминистки, како и политички активни олигарси од информатичка технологија – сите овие нови господари имаат заедничка „прогресивна“ програма и тие се заедно со Демократската партија. Овие олигарси се формираа во текот на годините кога капиталот се префрли од традиционалната рударска и производствена индустрија во софтвер, медиуми, финансии и забава. За разлика од енергетските компании, градежните компании и земјоделците, регулативите не го загрозуваат финансискиот биланс на овие индустрии освен ако не започнат да ги уриваат своите виртуелни монополи. За време на пандемијата, нивната нето вредност се зголеми.

Исто така заработува и новата класа на свештенството, во која се вклучени консултанти, адвокати, високи државни службеници, медицински професионалци и медиумски фигури кои ги толкуваат нивните пророштва. Дел од оваа класа „експерти“ формира „привилегиран слој“ што произлегува од премисата на сопствената „морална супериорност“, што му дава право да ги учи другите. Бидете сигурни, овие луѓе не пропуштија ниту една хонорар од почетокот на пандемијата. Како што забележува Коткин, нивниот удел на пазарот на трудот значително се зголеми, додека учеството на традиционалната средна класа, која вклучува сопственици на мали бизниси, работници во големите индустрии и градежништво, се намали. Моќта и влијанието на денешната трета класа неизбежно слабее. И бидејќи економијата од средната класа е блокирана и во најдобар случај ќе има долго и болно заздравување, обемот на осиромашување едноставно е неверојатен. Во САД се очекува бројот на сиромашни да порасне за 50 проценти, на ниво што Америка не го знае барем половина век. Укинувањето на американската „тупаница“ како класа има две цели. Ова е намалување на републиканското гласачко тело, како и на третата класа како основа на капиталистичкото општество. Извонредно е што овие склоности не вознемируваат ниту еден мислител од левата страна.

Постои уште еден важен индикатор за преминот од едно на друго ниво на слобода. Напредниот капитализам, во кој се појавува богата и голема средна класа, обезбедува широки политички и економски слободи. А, неофеудализмот ги ограничува значително. Со себе носи чувство на несигурност и вознемиреност, како и чувство на претстојна страшна катастрофа. Како што вели професорот Дин, невнимателната и мистична неофеудална идеологија, поради нејзиното бесконечно очекување на еколошки и политички катастрофи, го зголемува апокалиптичното чувство на несигурност кај луѓето. Оваа идеологија лесно паѓа во неокултизам, технолошки паганзам и антимодернизам. Стравот генериран од оваа идеологија останува главната алатка за манипулирање со свеста на народните маси. И многумина се подготвени да ја заменат својата слобода за лажно чувство на безбедност.

Како што кажа Фјодор Достоевски во „Големиот инквизитор“, „Ти (Христос) сакаш да одидеш во светот… со завет на слободата, што во својата едноставност и вродена огорченост, тие дури и не можат да разберат од што се плашат“. Бидејќи никогаш не било ништо подносливо за човекот и човечкото општество од слободата “.

Америка долго време го негираше ова тврдење. Но, резултатите од последните избори, како и настаните од 6 јануари во Вашингтон, донесоа нов среден век на нашиот праг.

2021-01-14 09:49:32, од Марина Илиевска

Back to top button
Close