ФИФА казни поранешен вработен со 1 милион швајцарски франци

ФИФА наметна строга казна на Маркус Катнер, поранешен заменик-генерален секретар на организацијата.

Во следните 10 години доби забрана да работи на ова поле и го казни со парична казна од 1 милион швајцарски франци.

– Телото за одлучување на Независниот комитет за етика го прогласи Маркус Катнер, поранешен заменик генерален секретар на ФИФА и вршител на должноста генерален секретар, виновен за судир на интереси и злоупотреба на службената должност за кршење на Кодексот на етика. Истрагата против г-дин Катнер опфаќа различни суми, поврзани со исплата на бонуси во врска со натпреварите на ФИФА, што им се исплаќаат на раководни лица, разни измени и дополнувања на договорите за вработување, надомест на трошоците за приватниот суд и обврски на г. Катнер како службеник, се вели во соопштението. на ФИФА.

Back to top button
Close