Филипче: На Клиниката за ендокринологија отворен Ендокринолошки дијагностички центар

 Пациентите за нас секогаш се на прво место. Утрово на ЈЗУ Универзитетска клиника за ендокринологија се отвори нов Ендокринолошки дијагностички центар, кој овозможува интегрирана, сеопфатна дијагностика на пациентите со ендокринолошки заболувања, објави на својот фејсбук профил министерот за здравство Венко Филипче.

Во овој Центар, посочува министерот, има три кабинети за ултрасонографска дијагностика на патолошки промени на тироидната жлезда, но и на други ендокринолошки жлезди.

– Отворен е и кабинет за тенкоиглена биопсија на промени на тироидната жлезда водена под ултразвук, како и кабинет за колор-доплер преглед на циркулацијата кај пациентите со дијабетес. Овозможуваме порана и подобра дијагностика на проблемот на дијабетично стапало, рана дијагноза и превенција на ампутации. Во Центарот има и консултативен кабинет за дебелина. Им честитам на моите колеги од Клиниката за ендокринологија, на директорката д-р Саша Јовановска Мишевска, за заложбите и посветеноста во подобрување на здравствните услови на овие пацинети.Ја препознавме итноста и вложуваме максимални напори за унапредување на здравјето на лицата со дијабет и им обезбедуваме современ пристап на лекување, напиша Филипче.

Back to top button
Close