Филипче: Силјановска треба да знае дека ВМРО-ДПМНЕ трудот на специјализантите го вреднуваше со нула денари

Екс министерот за здравство и носител на листата за пратеници на СДСМ во ИЕ 4 Венко Филипче, реагира на ставот на кандидатката за претседател Гордана Силјановска Давкова за штрајкот на специјализантите.

„Да ја потсетам кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ, Силјановска дека нејзината партија 11 години од приватните специјализанти правеше социјални случаи. Тоа не го кажувам јас тоа се зборови на моите млади колеги. Силјановска изгледа не знае дека ВМРО-ДПМНЕ трудот на приватните специјализанти го вреднуваше 0 денари. Со букви НУЛА денари. Таа како пратеник во последниот парламентарен состав можеше, исто така, да иницира измени во законот. Ама тогаш веројатно немала ни слушнато за оваа категорија здравствени работници, а сега во кампањата се обидува на нивни грб да прави политички поени“ – пишува тој.

Филипче потсетува дека додека тој бил министер за здравство на приватните специјализанти им бил обезбеден месечан надомест од една просечна плата и платено здравствено осигурување.

„За разлика од политикантството на Силјановска и ВМРО-ДПМНЕ, јас како министер и СДСМ обезбедивме уште во 2018 приватните специјализанти да добијат месечен надомест во висина на просечна плата, платени дежурства како и платено здравствено осигурување“ – вели Филипче.

Back to top button
Close