Филипче: Во исто време може да се примат вакцините против ковид-19 и сезонски грип

Во исто време може да се примат вакцините против ковид-19 и сезонски грип, рече министерот за здравство Венко Филипче, откако денеска почна вакцинацијата против грип.

„Без разлика дали е прва, втора или трета доза на вакцина против ковид-19 може да се прими во исто време со другата вакцина, а ако има временска разлика нема никаква врска колкава е временската дистанца“, рече Филипче.

 

Годинава се набавени 40 илјади дози вакцини на сезонски грип, а денес се пуштени 4.300 термини во 18 пунктови низ земјава, и очекуваме, вели Филипче, за десетина дена да заврши имунизацијата.

 

Вакцинацијата против сезонски грип се одвива во центрите за јавно здравје во земјава и во делови од здравствените домови каде не се врши ковид имунизација.

 

Вакцината е бесплатна за следните ризични групи:

– Стари лица (над 65 години)

– Лица со хронични заболувања

– Здравствени работници

– Бремени жени

– Децата на возраст од 6 месеци до 5 години

Back to top button
Close