Филиповски: 20 км нови вело – патеки и спорт без ограничувања

Во претстојните четири години, ќе изградиме најмалку 20 километри нови вело – патеки по сервисните улици, кои ќе се надоврзуваат на велосипедските патеки во должина на булеварите. Дополнително, ќе продолжиме со субвенциите за купување на велосипеди, но и електрични тротинери, со цел поголема мобилност на нашите сограѓани“, посочи Александар Филиповски, кандидат за градоначалник на општина Аеродром од СДСМ и коалицијата, во денешната изјава за медиуми.

Филиповски истакна дека урбанизацијата придонела за создавање и на други проблеми, во делот на екологијата, недостатокот на паркинг места, предучилишното и основното образование.

– Затоа, при урбанистичкото планирање ќе имаме предвид за сите овие аспекти. Креирањето на подобра инфраструктура за возење на велосипед, значи и помал сообраќаен метеж, повеќе физичка активност и заштита на животната средина, истакна Филиповски.

Кандидатот за градоначалник посочи дека Аеродром ќе овозможи и „СПОРТ БЕЗ ОГРАНИЧУВАЊА“. Тоа подразбира вклучување во спортските активности и на учениците со попреченост. Преку програмата „Спорт за развој“, ќе се овозможи сите ученици од основните училишта преку физичките активности да учат и на вредности, да бидат потолерантни граѓани, да работат во тим, да ги прифаќаат различностите и да се развиваат во одговорни жители кои придонесуваат во својата заедница. Филиповски заедно со кандидатите за советници на СДСМ и коалицијата денеска продолжува со средбите со граѓани, во реонот на Ново Лисиче, со цел презентација на програмата „Најдоброто за Аеродром“.

Back to top button
Close