Фосилни остатоци од дрво старо 20 милиони години на Лезбос

– Грчки археолози пронајдоа фосилни остатоци од дрво на Лезбос, чии гранки и корења изгледаат недопрени и по 20 милиони години. Ова е првпат остатоци од фосилни дрвја да бидат најдени во толку добра состојба – со гранки и корени, соопштија надлежните од островот.

– Ова уникатно откритие е зачувано во одлична состојба и, по истражувањето ќе можеме да откриеме за какво дрво се работи, рече професорот Никос Зурос од Националниот историски музеј на Лезбос.

Дрвото е најдено близу шеталиште каде што пред неколку милиони години се наоѓала шума. Оттаму, дрвото како материјал се превезувало со помош на специјална опрема.

Back to top button
Close