ФОТО: Инспекциски надзор врз дивоградби во Старата скопска чаршија

Претпладнево е извршен вонреден инспекциски надзор на дивоградби во Старата скопска Чаршија.

Од Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам потврдија дека утрово директорот Фатмир Арифи и надлежни инспектори извршиле надзор по што ќе изготват извештај за постапување. Надзорот е вршен со полициска асистенција, потенцираа од Инспекторатот.

-Директорот на Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам денес во 10 часот спроведе вонреден инспекциски надзор со придружба на полициски службеници во Стара скопска чаршија врз објекти кои се бесправни а се изградени во заштитено старо градско јадро од култорно наследство во Стара скопска чаршија, соопштија од Инспекторатот.

Станува збор за објекти кои се изградени без дозвола и без конзерваторско мислење кое е задолжително за заштитената скопска чаршија. Објектите биле доградувани и проширувани врз патеки и улички во чаршијата со што е попречувано и движењето во овој културно-историски споменик.

Инспекторатот ќе подготви извештај и ќе преземе дополнителни активности на отстранување на бесправно изградените објекти.

Извор

Back to top button
Close