ФОТО: За седум граѓани на Авганистан Португалија обезбеди траен престој, во Северна Македонија во моментов 400 со привремен престој

За 7-мина граѓани на Авганистан траен престој обезбеди Португалија, во Северна Македонија во моментов 400 со привремен престој.

4-ца возрасни и три деца изутрината од Меѓународниот аеродром Скопје преку Истанбул, заминаа за Португалија како нивно трајно одредиште.

Станува збор за вработени во меѓународни организации и нивни семејства на кои во изминатиот период нашата земја им обезбеди привремено засолниште во рамки на меѓународната хуманитарна операција за помош на продемократското население во Авганистан кое е под закана на новата талибанска власт во земјата.

Северна Македонија во моментов дава прибежиште на 400 граѓани од Авганистан.

Тие овде ја добиваат целата потребна поддршка додека не се обезбеди трансфер до нивната крајна дестинација. Трошоците за престојот се покриени од меѓународните организации.

Back to top button
Close