Франција во вторник нема да ги отвори сите училишта

Во вторник нема да биде можно повторно да се отворат сите училници во Франција, призна министерот за образование. Поради постојаното зголемување на бројот на заболени, загрозен е планот на владата за враќање на 12,9 милиони француски ученици во училиштата.

„За тоа се одлучува со секојдневна анализа заснована врз здравствената состојба во секоја област“, ​​рече министерот за образование Жан-Мишел Бланке за радио Франс-Инфо. „Некои училишта ќе останат затворени, но што е можно помалку“.

Тим лекари упатија апел во саботата, во кој се вели дека мерките на владата против ширењето на вирусот во училиштата не се доволно строги. Се бара децата од шестгодишна возраст да носат маски, како и комбинација на часови преку Интернет и во живо.

Владата сака повторно да ги отвори сите училишта во вторник, со цел да ги намали недостатоците во наставата, влошени од пролетната блокада, и да ги врати родителите на работа со цел да оживеат економијата.

Франција објави дека има 5.453 новозаразени во саботата, во споредба со неколку стотици дневно во мај и јуни.

Back to top button
Close