Француската католичка црква расчистува со своето „црно“ минато, објавувајќи извештај со кој се идентификувани над 3000 педофили во своите редови

Денеска, по две и пол години работа, Независната комисија за сексуална злоупотреба во француската католичка црква (Циасе), ги објави своите наоди во извештај долг 2.500 страници, од кој произлегува дека во Католичката црква во Франција имало „меѓу 2.900 и 3.200 педофили“ свештеници или свештени лица од 1950 година до денес, јави дописникот на МИА.

-Ова е минимална проценка, врз основа на пописот и испитувањето на архивите (црквата, правдата, судската полиција и печатот) и врз основа на сведочењата добиени од ова тело, изјави Жан -Марк Сове, претседателот на Комисијата која ја истражува педокриминалноста во Црквата. Ова е бројка што треба да се спореди со општа популација од вкупно 115.000 свештеници во текот на овој 70-годишен период.

По две и пол години работа, Независната комисија за сексуална злоупотреба во Црквата (Циасе) ги објави своите заклучоци, во извештајот, кој има и анекси, на вкупно 2.500 страници. Извештајот беше претставен во Конференцијата на бискупите на Франција (ЦЕФ) и на Конференцијата на религиозни институти и конгрегации (Кореф), кои го Според Жан-Марк Сове, од 1950 година во Католичката црква се идентификувани помеѓу 2.900 и 3.200 педофили.

-Тоа ќе биде експлозија, уверува за француските медиуми , член на Циасе, под услов да остане анонимен. „Ќе има ефект на бомба“, додава Оливие Савињак, од колективот Парлер и Ревивре. „Тој ќе биде директен“, уверува социологот Филип Портиер, друг член на Комисијата.

Бискупот Ерик де Мулин-Бофор, претседателот на ЦЕФ, рече дека се плаши дека извештајот „ќе покаже значителни, застрашувачки бројки“ за време на состанокот со парохјаните од неговата епархија. Неговото објавување „ќе биде тест за вистината и тежок и сериозен момент“, дали можеме да ја прочитаме и пораката испратена од епископијата до свештениците и парохиите за неделните миси. Порака која повикува на „став на вистината и сочувство“.

ЦИАСЕ, исто така, ќе го процени бројот на жртви и ќе ја спореди распространетоста на сексуалното насилство во Црквата со онаа идентификувана во други институции (спортски здруженија, училиште, итн.) И во кругот на семејството. Тежина на клерикализмот, омертата (молчењето)за овие феномени на влијание, комисијата, исто така, ќе ги процени „механизмите, особено институционалните и културните“ што можеби го фаворизираа педофилскиот криминал.

Во ноември, Жан-Марк Сове спомена „управувањето со овие случаи, кои во минатото честопати биле погрешни“. Тој, исто така, оцени „крајно сериозно дека може да има некои институции и некои заедници, во мал број, каде што имаше системски злоупотреби“.

Откако ќе се постави дијагнозата, Комисијата ќе наведе 45 предлози што ќе допрат до неколку области: слушање на жртвите, превенција, обука на свештеници и верско, канонско право, трансформација на управувањето со Црквата … Исто така, ќе препорача и политика на препознавање и исправка.

За својата работа, Циасе ги направи зборовите на жртвите „матрица на својата работа“, според Жан-Марк Сове. Прво со повик за сведочења отворен седумнаесет месеци, на кој беа собрани 6.500 повици или контакти од жртви или роднини. Потоа со спроведување на 250 долги сослушувања или истражувачки интервјуа. Таа, исто така, го продлабочи своето истражување нуркајќи во бројни архиви (Црква, Министерство за правда, внатрешни работи, печатот).

Во повеќето случаи, фактите сега се пропишани, извршителите се мртви, правејќи го прибегнувањето кон правдата невозможно. Канонските постапки (законот на црквата), кога се иницирани, се многу долги и не многу транспарентни.

-Чекам да се соочиме со овој товар, колку и да е темно, за да потоа ги преземеме потребните мерки, потврдува Вероник Маргрон, претседателка на Кореф. Епископијата рече дека нема да има репарации, туку систем на финансиски „придонеси“, платени на жртвите од 2022 година, што не предизвика едногласност меѓу жртвите.

Првите одговори се очекуваат во ноември. Извештајот ќе биде разгледан и во Рим, каде што прашањето го покренаа папата Франциск и некои француски бискупи кои го посетија Ватикан во септември.

Создаден во есента 2018 година, Циасе е составен од 22 членови, волонтери, со мултидисциплинарни вештини (правни, медицински, психолошки и психијатриски, социјални и образовни сектори, заштита на децата, историја и општествени науки, теологија, итн.). Финансирано е од епископските и верските институти и собранија во износ од 3 милиони евра.

Back to top button
Close