Француската Влада се подготвува да го олесни здравствениот протокол за Ковид-19 за фирмите

Француската Влада планира да го олесни санитарниот протокол за спречување на Ковид-19 за фирмите, со кој досега на секој вработен требаше да му се гарантира простор од  четири метри квадратни, кои ќе бидат заменети со растојание од еден метар. Планот исто така предвидувакомпаниите кои имаат повеќе од 10 вработени да назначат „референт за Ковид-19“, јави дописникот на МИА.

Новиот протокол, кој министерот за труд Муриел Пенико официјално ќе го објави оваа недела, веќе е претставен во медиумите, со него се зема во превид „здравствената состојба во процесот на значително подобрување“. Следствено, на тоа се напушта сегашното правило, со кое се ограничува бројот на вработени присутни истовремено во просториите врз основа на „мерката“ од најмалку четири квадратни метри по вработен. Наместо тоа, новиот документ – првпат откриен од дневниот весник „Лес Ехо“ предвидува дека „секој вработен мора да може да има простор што му дозволува да го почитува правилото за физичка оддалеченост од најмалку еден метар од  другите лица”. Работодавачот „може“ сепак да го задржи принципот на „мерка“ и „може“ да го утврди на четири квадратни метри по вработен, но тоа „како индикација“, а не обврска.

Исто така, планирано е носењето маска да е задолжително „кога растојанието од еден метар меѓу луѓето не е ефикасно или веројатно нема да биде ефикасно“.

Се уште има нејаснотии околу „ракувањето со предмети што минуваат од лице до лице“ и нивната редовна дезинфекција.

Што се однесува до работата од дома, таа се споменува во новиот здравствен протокол само во однос на „работниците со ризик од тешка форма на Ковид-19“, или оние кои живеат  со лица со ризик. За овие вработени „работата од дома мора да бидат фаворизирана од работодавците, на барање на заинтересираните страни“, се наведува во текстот.

Минатиот четврток, Конфедерацијата на мали и средни претпријатија, побара да се напушти здравствениот протокол наметнат на деловните субјекти „најдоцна“ на 10 јули, датум на излегување од вонредната здравствена состојба.

Back to top button
Close